„Alo, Fiscul doljean? Am o firmă ce activează în domeniul construcţiilor. Cum aplic TVA la încasarea facturii? Cum aplic articolul X din ordonanţă?“. Cu astfel de întrebări s-au trezit funcţionarii Fiscului doljean, doar că la celălalt capăt al firului nu era reprezentantul vreunei companii, ci o persoană care testa cunoştinţele angajaţilor Fiscului în materie de noutăţi fiscale. Persoana în cauză doar s-a dat drept deţinătorul unei afaceri, pentru a verifica vigilenţa funcţionarilor de la Finanţe în materie de fiscalitate.
Un ONG din Bucureşti a verificat, prin sondaj, funcţionarii Fiscului la nivel naţional, iar rezultatele au fost transmise către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). De fapt, chiar ANAF a comandat sondajul în teritoriu, pentru a vedea cât de pregătiţi sunt din punct de vedere profesional angajaţii direcţiilor judeţene ale finanţelor publice. Au fost vizate în special birourile din cadrul Finanţelor, care asigură asistenţă pentru contribuabili. ONG-ul cu pricina a cerut relaţii despre acelaşi subiect la mai mulţi angajaţi ai Fiscului, dar răspunsurile finanţiştilor au fost fie diferite, fie pe lângă subiect.
„Nu am fost pe lista neagră!“
Instituţia recunoaşte că a făcut parte din respectivul sondaj, la fel ca alte direcţii ale finanţelor din ţară. Funcţionarii nu s-au descurcat tocmai bine la testul incognito al celor din Bucureşti, astfel că ANAF a emis o circulară în care îi avertiza pe cei din teritoriu că au avut anumite abateri de la cunoaşterea legislaţiei. Totuşi, conducerea instituţiei susţine că angajaţii din subordine au trecut „testul“ celor de la ANAF şi că unii dintre funcţionarii verificaţi s-au descurcat bine. „Nu am fost pe lista neagră! Ca urmare a acelui sondaj realizat la nivel naţional, ni s-a comunicat că relaţia cu contribuabilii trebuie să se desfăşoare corect, persoanele care acordă asistenţă