Vier Pfoten afirmă că scandalul cărnii de cal din Europa scoate în evidenţă lipsa de control asupra etichetării produselor, organizaţia solicitând Comisiei Europene o etichetare care să conţină informaţii complete privind condiţiile de creştere şi sacrificare a animalelor.
Organizaţia internaţională pentru protecţia animalelor Vier Pfoten se declară scandalizată de lipsa de control legal asupra etichetării produselor din carne, fapt ce a permis ca importante exporturi de carne de cal să ajungă pe rafturile magazinelor din Europa sub forma de lasagna «cu carne de vită». Majoritatea consumatorilor din Europa refuză să consume carne de cal din motive etice, preferând în schimb să se bucure de compania acestor animale", se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
În opinia Vier Pfoten, acest scandal reprezintă o lovitură la adresa consumatorilor, a bunăstării animalelor şi a modului în care sunt aplicate legile.
"Plecând de la acest caz, se poate spune că lipsa sistematică a transparenţei în acest proces a permis comiterea unor ilegalităţi", afirmă Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten International, citat în comunicat.
Etichetarea produselor din carne de vită trebuie să informeze consumatorii UE despre locul în care s-a născut, a fost crescut şi apoi a fost sacrificat animalul. Printr-un sistem eficient de verificare şi inspecţii, identificarea şi etichetarea ar trebui să fie corectă.
"În cazul de faţă nu doar că s-a pierdut trasabilitatea cărnii, ci s-a produs şi un amestec de două specii de animale. Etichetarea cărnii de vită trebuie să includă mai multe informaţii şi să fie mai bine supravegheată. Vier Pfoten cere ca eticheta de pe produsele din carne de la toate speciile să includă locul naşterii, ferma în care este crescut animalul şi locul în care este abatorizat. Controalele ar trebui să aibă loc sis