Luna decembrie a fost cea mai slabă de anul trecut pentru schimburile comerciale externe, cu 5% sub anul trecut.
Exporturile au revenit anul trecut în teritoriul negativ şi au scăzut cu 0,5%, în condiţiile contracţiei unor economii din zona euro, principalii partenerii comerciali ai României, deşi se estima o creştere de 7%. Declinul vine după ce în 2011 exporturile înregistrau un avans de 20%.
Economia României este încă puternic dependentă de zona euro, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate, dar se observă continuarea creşterii gradului de diversificare geografică, exporturile către ţările non-UE fiind în creştere anul trecut.
Luna decembrie a fost cea mai slabă de anul trecut pentru schimburile comerciale externe, exporturile totalizând doar 3,1 mld. euro, cu 5% sub nivelul din 2011. Evoluţia a fost influenţată de exporturile intra-UE, care au scăzut cu 8,6%, în timp ce schimburile comerciale în afara Uniunii Europene au crescut cu 3%. Aceasta este prima scădere din ultimii trei ani. În 2010 şi 2011 exporturile au crescut cu 20-25% pe an.
Trendul exporturilor este corelat cu cel al producţiei industriale, care a stagnat pe ansamblul anului trecut, după ce în 2010 şi 2011 a înregistrat creşteri neîntrerupte. Producţia industrială a înregistrat în noiembrie o scădere de 1,3% faţă de aceaşi lună din 2011, reprezentând cea mai mare ajustare din ultimii trei ani, iar în decembrie a stagnat. Industria reprezintă circa un sfert din PIB-ul României.
Evoluţia economiei României a fost corelată în 2012 cu cea a zonei euro, care a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani, ceea ce a determinat înrăutăţirea semnificativă a cererii externe. Majoritatea prognozelor privind creşterea economică din 2012 au fost ajustate spre 0,2-0,6%, dar nu este exclus nici scenariul r