Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicăt Raportul de conformitate privind România din cea de-a treia rundă de evaluare.
Raportul, adoptat la Strasbourg la data de 7 decembrie 2012, analizează modul de implementare a recomandărilor formulate României în Rapoartele de Evaluare pe cele două teme supuse evaluării, respectiv incriminarea faptelor de corupţie şi transparenţa finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale.
în ceea ce priveşte incriminarea faptelor de corupţie, 4 recomandări sunt neimplementate întrucât fie nu au fost adoptate măsuri legislative în vedere implementării acestora, fie de la momentul adoptării Raportului de Evaluare nu au fost adoptate măsuri suplimentare pentru îndeplinirea lor, însă ele vor fi implementate prin intrarea în vigoare a noului Cod Penal 2 recomandări sunt parţial implementate întrucât în vederea implementării lor, a fost modificat proiectul Legii de punere în aplicare a noului Cod Penal (LPACP); acestea vor fi implementate odată cu intrarea în vigoare a LPACP. Recomandarea (formată din trei părţi) este parţial implementată întrucât a fost realizată doar o parte a sa; implementarea sa în întregime ar avea repercusiuni asupra activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a cauzelor curente şi viitoare.
In ceea ce priveşte transparenţa finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, recomandările ii, vi şi x sunt considerate ca fiind implementate satisfăcător, fiind adoptate o serie de măsuri pentru punerea lor în aplicare. Celelalte 10 recomandări sunt considerate ca fiind parţial implementate întrucât proiectul de Lege de modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, este în procedura de avizare, anterior aprobării sale de către Guvern şi adoptării de către Parla