Rusia nu este doar unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, ci şi cel mai mare cumpărător de aur pe plan internaţional. În ultimii zece ani, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală a Rusiei a cumpărat 570 de tone de metal preţios, relatează Bloomberg.
La ora actuală, cantitatea de aur achiziţionată de Rusia depăşeşte de trei ori greutatea celebrei statui a Libertăţii din New York; cu un sfert mai mult decât volumul de aur cumpărat de China, care se plasează pe locul doi în această privinţă.
Cu cât ţara deţine mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate în cazul unei devalorizări a dolarului, euro, lirei sterline sau altor valute, a declarat pentru Bloomberg deputatul în Duma de Stat din partea Partidului Rusia Unită (de guvernământ), Evgheni Fiodorov.
Experţi independenţi consideră justificată politica guvernului rus privind achiziţionarea de aur. De la venirea lui Vladimir Putin la putere în Rusia, preţul aurului a crescut cu 400%.
În timp ce tipărirea accelerată de bani de hârtie de băncile centrale din întreaga lume pentru ieşirea din criza financiară subminează încrederea învestitorilor în dolar şi euro, aurul reprezintă un activ mai de încredere.
În 2005, preşedintele Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea de a creşte cantitatea de aur în rezerva ţării. În acea perioadă, preţul aurului era de 495 de dolari uncia, iar rezervele Băncii Naţionale a Rusiei se cifrau la 387 tone de aur, adică 2,2% din totalul rezervelor estimate la 165 de miliarde de dolari. În decurs de o lună, ponderea sa a crescut la 3,5%.
În prezent, aurul se vinde la un preţ de 1665 de dolari pe uncie monetară. Anul trecut, valoarea acestui metal preţios a crescut cu 7%, în al 12-lea an consecutiv profitabil. Analiştii chestionaţi de Bloomberg se aşteaptă ca valoarea aces