Corul Naţional de Cameră Madrigal celebrează, anul acesta, 50 de ani de activitate, în cadrul unui turneu naţional cu temă pascală, ce va cuprinde mai multe oraşe din ţară, printre care Piatra Neamţ, Bacău şi Suceava.
Turneul debutează pe 21 aprilie la Ateneul Român şi continuă în Piatra Neamţ - Casa de Cultură a Sindicatelor (23 aprilie), Bacău – Sala Ateneu (24 aprilie), Suceava - Casa de Cultură a Sindicatelor (25 aprilie), Focşani – Sala Teatrului Pastia (27 aprilie), Bârlad - Sala Teatrului V. I. Popa (28 aprilie) şi Iaşi – Sala Operei Naţionale (29 aprilie), informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Corul Naţional de Cameră Madrigal, simbol al măiestriei interpretative corale româneşti, a luat fiinţă în 1963, iar, timp de 47 de ani, activitatea sa a fost sinonimă cu numele dirijorului Marin Constantin, fondatorul ansamblului. În decursul unei jumătăţi de veac, cu peste 4.100 de concerte susţinute pe cele mai mari scene din ţară şi străinătate, Madrigalul a adus aproape de sufletul publicului mai mult de 1.000 de capodopere aparţinând tuturor epocilor creatoare ale istoriei muzicii româneşti şi universale.
Corul Madrigal a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris.
Fondatorul corului Madrigal, Marin Constantin, a decedat pe 1 ianuarie 2011. La o ceremonie, care a avut loc la Ateneul Român în ziua înmormântării sale, pe 5 ianuarie 2011, ministrul Culturii de la vremea respectivă, Kelemen Hunor, şi fiul muzicianului, dirijorul Ion Marin, au anunţat crearea unei fundaţii culturale dedicate moştenirii lăsate de Marin Constantin.
Pe 15 martie 2011, Corul Naţional de Cameră Madrigal a trecut din subordinea Ministerului Educaţiei în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin hotărârea de Guvern nr. 205/ 2 martie 2011.
Pentru spectacolul din 21 aprilie au fost puse în vânzare bile