Cu finantarea actuala nu se pot respecta nici drepturile pacientilor, nici ale medicilor. Asociatiile de pacienti au solicitat insa Ministerului Sanatatii sa includa un capitol special in legea sanatatii privind drepturile de care sa beneficieze bolnavii dupa intrarea in vigoare actului normativ.
In prezent, legislatia nu acopera toate cele 14 drepturi cuprinse in Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor. Din acest motiv, reprezentantii organizatiilor de pacienti cu afectiuni cronice au trimis Ministerului Sanatatii solicitarea de introducere a unui titlu in noul act normativ care sa ne alinieze la directivele europene.
„Este o dovada de normalitate ca drepturile pacientilor sa se regaseasca in Legea Sanatatii. Acesta ar fi un prim si important pas pentru a se ajunge la cunoasterea lor de catre toti actorii sistemului sanitar pentru a fi implementate si respectate”, arata recent unul dintre reprezentantii acestor organizatii de pacienti.
Si medicii au decis sa sprijine pacientii in acest demers. Reprezentantii oamenilor in halate albe spun insa ca este o relatie direct proportionala intre finantarea sistemului si punerea in aplicare a drepturilor celor asigurati la sanatate. Nu cu mult timp in urma a avut loc dezbaterea „Drepturile pacientilor in contextul reformei din sistemul sanitar”.
Concluzia a fost ca la ora actuala este o mare discrepanta intre asteptarile pacientilor si posibilitatile sistemului. (Aurora Dimitriu) Cu finantarea actuala nu se pot respecta nici drepturile pacientilor, nici ale medicilor. Asociatiile de pacienti au solicitat insa Ministerului Sanatatii sa includa un capitol special in legea sanatatii privind drepturile de care sa beneficieze bolnavii dupa intrarea in vigoare actului normativ.
In prezent, legislatia nu acopera toate cele 14 drepturi cuprinse in Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor. Din a