25 de camere de filmat, 50 de jurnalişti români şi străini, comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, premierul Victor Ponta şi ministrul Daniel Constantin - aşa a arătat ieri "scena" în cadrul unui eveniment public de la Ministerul Agriculturii pe tema scandalului cărnii de cal.
Desfăşurarea de forţe arată amploarea pe care a luat-o în timp record un scandal care a părut la prima vedere fără mare însemnătate, dar care în numai un weekend a reuşit să agite apele în mediul politic şi de business la Paris, Londra şi Bucureşti. În acest scandal acuzele au curs în ultimele trei zile în ambele sensuri, reacţii pe această temă având şi preşedintele Băsescu sau preşedintele francez François Hollande.
La rândul său, premierul Victor Ponta a avut ieri prima reacţie pe această temă, el declarând că în urma verificărilor făcute în timpul weekend-ului nu a rezultat nicio încălcare a regulilor europene de către o companie locală sau pe teritoriul României. Premierul a subliniat că firmele străine implicate în acest scandal trebuie să răspundă pentru că România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu".
"Nu cred că România poate şi trebuie să accepte statutul de suspect de serviciu. Este foarte clar că firma franceză nu a avut niciun contact direct cu societăţi din România şi că trebuie stabilit unde şi cine este vinovat pentru această fraudă. Este evident că această tendinţă de a arunca responsabilitatea cât mai departe, eventual spre noi membri ai Uniunii Europene, spre ţări cu o politică de PR mai slabă, este un lucru care mă supără", a declarat ieri premierul Victor Ponta, în prezenţa presei internaţionale, o prezenţă extrem de rară la evenimentele pe teme agroalimentare din România.
Prezenţa de ieri a presei internaţionale la Bucureşti arată "greutatea" pe care a ajuns să o aibă un scandal care a izbucnit în weekend-ul