Asociaţia Română a Cărnii cere ca instituţiile franceze şi din alte state UE să transmită “oficial, complet, toate datele necesare pentru ca acest incident major care riscă să afecteze întreaga industrie europeană, dar în primul rând pe cea română, să fie elucidat deplin şi fără niciun dubiu”, considerând că transmiterea acestor date cmplete, pe canale oficiale, va permite elucidarea rapidă a acestei probleme.
Amintind că niciun control efectuat asupra celor peste 300 unităţi aprobate pentru comerţul intracomunitar (abatoare şi/sau fabrici de procesare) nu a scos la iveală vreo neregulă săvârşită de procesatorii români, Autoritatea Română a Cărnii respinge categoric orice referinţă la ţara noastră şi la industria cărnii din România, avertizând că “frauda s-a putut foarte bine produce pe orice altă verigă a lanţului comercial şi de procesare, mai puţin în ţara noastră”.
“Cerem ca autorităţile naţionale, precum şi Comisia Europeană, să colaboreze cu adevărat, lămurind imediat un scandal care creşte tocmai din cauza ambiguităţilor şi acuzelor neprobate! Asociaţia Română a Cărnii solicită de asemenea ca, imediat ce situaţia este elucidată, sa se aplice cele mai drastice sancţiuni tuturor celor care umbresc prestigiul industriei cărnii din UE, indiferent de naţionalitatea lor - atât a operatorilor fraudatori, cât şi a autorităţilor care, eventual, au favorizat această fraudă”, a comunicat asociaţia.
Asociaţia Română a Cărnii este organizaţia profesională a sectorului de procesare care produce anual peste 300.000 tone mezeluri.
Potrivit asociaţiei, România vinde în state UE carne de cal perfect legal de peste 10 ani, fără a fi înregistrat vreodată cea mai mică plângere. “Schimburile intracomunitare de carne şi produse din carne, deşi deficitare din raţiuni ce ţin de economic, probează că unităţile române sunt la fel de conforme precum cele din industria