Lipsa de viziune a unor fondatori a făcut ca mulţi giganţi americani să-şi vadă poziţia de lider ameninţată, afacerile în scădere şi acţiunile din ce în ce mai puţin valoroase, reiese dintr-o analiză realizată de portalul 247wallst, citată de Huffington Post.
O greşeală de care se fac vinovaţi fondatorii companiilor analizate a fost aceea că nu au reuşit să-şi adapteze compania odată cu transformările din piaţă. Scandalurile şi lipsa de încredere a investitorilor s-au numărat, de asemenea, printre motivele care au dus la "prăbuşirea" companiilor analizate mai jos.
Best Buy
Fondator: Richard Schulze
Dreptul de vot (procent): 20,24%
Anul înfiinţării: 1966
Afacerile Best Buy au fost puternic lovite de migraţia către comerţul online, principalul competitor în acest sens fiind gigantul Amazon.com. Mai mulţi experţi şi analişti din industrie au punctat că Best Buy se transformă într-un showroom pentru clienţii de electronice. Mai exact, aceştia vin în magazine pentru a vedea produsele pe care le comandă ulterior online, la un preţ mai scăzut. Cele mai recente date trimestriale arată că veniturile Best Buy au scăzut cu 4%, respectiv 10 milioane de dolari, faţă de anul anterior. Valoarea acţiunilor este de circa o treime din ce era în urmă cu cinci ani.
Mai mult, Shulze a fost implicat recent într-un scandal sexual. Mai exact, secundul său, fostul director general al companiei Brian Dunn, a fost nevoit să demisioneze după ce s-a descoperit că avea o relaţia cu o angajată. Fondatorul a fost criticat după ce s-a descoperit că nu a anunţat consiliul de administraţie cu toate că ştia despre aventura lui Dunn. Schulze şi-a anunţat retragerea din Consiliu la scurt timp după.
American Apparel
Fondator: Dov Charney
Dreptul de vot (procent): 43,3%
Anul înfiinţării: 1989
Dov Charney a fondat şi a început să