Nu puţini sunt băimărenii care folosesc zilnic mijloacele de transport în comun. Mai ales acum, de când cu facilităţile oferite de municipalitate. Ceea ce nu ştiu ei însă (poate numai bănuiesc) este faptul că aceste mijloace de transport în comun pot fi sursa unor boli contagioase greu de evitat. Acum, fiind perioadă de iarnă, tusea, strănutul sau simplul act al vorbirii în public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze care te pot îmbolnăvi.
De pe autobuze sau troleibuze ne putem alege cu rubeolă, varicelă sau rujeolă, gripă sau pneumonie. Însă medicii de familie atgrag atenţia că cele mai frecvente boli pe care le putem lua sunt aşa numitele parazitoze, mai exact râie, păduchi ş.a.m.d.
“În general nu ar trebui să se ia niciun fel de boli din mijloacele de transport în comun, dar, din păcate, uneori se întâmplă. Parazitozele sunt cele mai frecvente afecţiuni care se pot lua, cu alte cuvinte paraziţii externi, gen purici sau păduchi. Foarte rar poţi să iei altceva, ca şi boală dintr-un mijloc de transport în comun, pentru că în mod normal nu prea ai un contact prea intim cu ceilaţi călători.
Există şi posibilitatea ca prin strănut sau tuse să se poată transmite o serie de microbi sau viruşi în atmosfera pe care o respirăm cu toţii într-un mijloc de transport în comun şi cu această ocazie să luăm fie o răceală, fie o boală infecto-contagioasă. Dar de obicei pacienţii care sunt bolnavi fie stau acasă, fie merg la medic”, a declarat medicul de familie Gheorghe Lascu.
“Ce boli putem lua? Boli de piele. Cum ne protejăm? Spălându-ne pe mâini după ce coborân di autobuz sau troleibuz. Nu mănânci în oraş mere nespălate, fructe, nimic. Condiţiile de igienă din autobuze cam lasă de dorit, ce-i drept”, ne-a declarat o băimăreancă care tocmai ce aştepta autobuzul de pe linia 34.
Băimăreni sunt de părere că igiena nu poate fi normală