Consiliul Superior al Magistraturii va discuta în şedinţa plenului de miercuri solicitările de revocare din funcţia de membru CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.
La finalul şedinţei plenului CSM de miercurea trecută, membrii forului au avut o discuţie informală legată de solicitarea Secţiei de judecători de a aborda alegerea vicepreşedintelui după dezbaterea cererilor de revocare în cazul celor doi membri CSM. Membrii Secţiei de judecători şi-au menţinut punctul de vedere exprimat în urmă cu o zi.
În 23 ianuarie, judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au renunţat la candidaturile depuse pentru vicepreşedinţia CSM, în contextul în care majoritatea instanţelor din ţară au votat pentru revocarea lor din funcţia de membru al Consiliului.
Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi Curtea de Apel Cluj, instanţe care au declanşat procedura revocării din CSM a celor doi judecători, au transmis Consiliului rezultatele centralizate în urma acestui demers. În adresa Judecătoriei Râmnicu Vâlcea se menţionează că, de îndată ce majoritatea este întrunită, instanţa iniţiatoare nu este obligată, în lipsa unei reglementări legale sau regulamentare, să aştepte întrunirea restului instanţelor.
Potrivit unui comunicat de presă al Judecătoriei Vâlcea din 23 ianuarie, 135 de judecătorii din ţară s-au pronunţat în legătură cu revocarea lui Danileţ, dintre care 103 au fost favorabile propunerii de revocare iar 32 nu au aderat.
În 30 ianuarie, într-un comunicat, Curtea de Apel Cluj anunţa că un număr de 424 de judecători de la 13 Curţi de Apel din ţară au votat pentru revocarea din CSM a judecătorului Alina Ghica, şi că doar 39 de magistraţi au fost împotriva măsurii.
În 5 februarie, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au cerut CSM să respecte voinţa magistraţilor care au votat pentru revoca