Scandalul cărnii de cal vândută drept carne de vită continuă şi este posibil să se extindă.
Scandalul cărnii de cal vindută drept carne de vita continua. La Londra, ministrul mediului a avut o intervedere astazi cu reprezentantii lanturilor de magazine care au vindut produsele ce au fost scoase de pe rafturi. Au fost promise măsuri ferme împotriva celor care au încercat să înşele încrederea clienţilor. Ieri, la Bucuresti, premierul social-democrat Victor Ponta a respins categoric vreo înşelătorie făcută de cele doua abatoare romaneşti implicate, în care, in amindoua se procesează atit carnea de vita cît şi cea de cal.
Britanicii au fost şocaţi de rezultatele testelor făcute pentru că ei doresc să li se spună cinstit ceea ce cumpăra şi se considera înşelaţi de magazinele care le-u vîndut altceva decit era scris pe ambalaj.
Apoi, din punct de vedere cultural, scrie corespondentul nostru Charles Recknagel, există şi o problema legata de percepţia britanicilor faţă de cal.
Calul este văzut ca un animal nobil, un prieten al omului si are statutul unui animal de „casă”. Profesorul de biologie Mayer Rochow, de la Universitatea Bremen, din Germania explica:
„Există un grad înalt de emoţie, pentru că istoria acestui animal este legată de glorie, nobleţe şi cu atit mai mult, cu cît a fost vîndută drept altceva.”
Profesorul Rochow care a studiat istoria tabuurilor alimentare spune că în culturile vechi există credinţa că unele animale au un suflet si sunt apărate de spirite ce nu trebuie deranjate, apoi există şi tabuurile religioase legate de anumite cărnuri şi de considerarea lor ca fiind „murdare”, „nesănătoase”.
Pe de altă parte, recunoaşte profesorul de la Bremen, din punct de vedere strict secular, nu există nici un impediment în a consuma carne de cal:
„Cu siguranţă, c