Phenianul încearcă să forţeze mâna Occidentului să ridice sancţiunile la care este supusă Coreea de Nord şi să reia ajutoarele alimentare.
Coreea de Nord a efectuat, marţi, al treilea test nuclear, de o putere mult superioară celor anterioare şi cu un dispozitiv miniaturizat. Testul a provocat un cutremur artificial detectat de toate agenţiile de supraveghere a activităţii seismice din regiune . Epicentrul cutremurului, a cărui magnitudine a fost estimată între 4,9 şi 5,1, a fost în regiunea Kilju (nord-est), unde se află instalaţia Punggye-ri, utilizată de către nord-coreeni pentru teste nucleare.
Utilizarea unui dispozitiv miniaturizat reprezintă o sursă de îngrijorare pentru puterile internaţionale, deorece sugerează că Phenianul stăpâneşte, de acum, delicata tehnologie ce permite fabricarea unei bombe suficient de mici pentru a fi instalată într-o ogivă. Până acum, exista o incertitudine cu privire la capacitatea regimului comunist de a dezvolta un focos nuclear pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune.
În cazul în care Phenianul a reuşit, într-adevăr, să creeze o bombă miniaturizată, datele problemei se schimbă radical. Cu atât mai mult cu cât nord-coreenii au reuşit, la începutul lui decembrie, să lanseze în spaţiu o rachetă cu rază lungă de acţiune, un progres semnificativ în cadrul tehnologiei lor balistice. Ministerul sud-coreean al Apărării estimează la şase-şapte kilotone puterea exploziei de marţi, faţă de numai o kilotonă în cazul testului din 2006 şi între două şi şase în cazul celui din 2009. Bomba atomică utilizată de americani la Hiroshima avea 15 kilotone.
REUNIUNE DE URGENŢĂ A CONSILIULUI DE SECURITATE
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă, ieri, pentru a da un răspuns faţă de acest test, care contravine unor rezoluţii ale Naţiunilor Unite. Japonia, Coreea de Sud, SUA; Rusia