Vezi
De un dar de suflet a avut parte astazi, 12 februarie, fostul director al Muzeului Maramuresului din Sighetu Marmatiei, Mihai Dancus. Cei 43 de ani petrecuti de cunoscutul cercetator in slujba muzeului au fost marcati prin lansarea unui documentar biobibliografic aniversar, la Biblioteca Judeteana Baia Mare. Volumul, pregatit de Aristita Borbei si Liana Pop, de la Serviciul de Informare Bibliografica si Documentara din cadrul bibliotecii judetene, a continuat seria Personalitati maramuresene – aniversari. La eveniment au luat parte numerosi oameni de cultura care au dorit sa ii fie aproape cunoscutului muzeograf, etnograf si profesor.
Numele lui Mihai Dancus este legat inevitabil de Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei pe care l-a condus 35 de ani, dar mai ales de Muzeul Satului, aflat la cativa kilometri de municipiu, pe care l-a infiintat in anul 1972 si care a devenit celebru atat in tara, cat si in strainatate. Cu toate ca s-a pensionat, Mihai Dancus a ramas la fel de devotat fata de muzeu, continuandu-si cercetarea, fiind chiar si acum primul care vine dimineata in institutie si ultimul care pleaca. Munca de cercetare a devenit in timp, asa cum marturiseste autorul, mai mult decat o pasiune, cu toate ca profesia si-a ales-o mai mult dintr-o intamplare.
“A insemnat asa cum am mai spus un destin. Nu am reusit sa fac ceea ce as fi dorit in perioada adolescentei cand eram elev la liceu si anume sa fac facultatea de arhitectura din cauza unui incident neplacut politic la vremea aceea, in 1959 care a dus la exmatricularea mea din toate scolile din Romania si o interdictie pe sase ani de zile de mai continua studiile superioare. Dar iata ca intamplarea facut sa ajung la muzeu si apoi sa edific ceea ce astazi este o realitate a satului maramuresean, practic tot o constructie de arhitectura”, a spus zambind dr. Mihai Dancus. @N_P