Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 600 mil. lei prin obligaţiuni cu scadenţa în iulie 2014, exact cât şi-a propus, la un randament mediu de 5,83%. Băncile au realizat subscrieri de 683,5 mil. lei, astfel că Finanţele au absorbit aproape toată suma licitată de instituţiile de credit. La operaţiunea din ianuarie, administratorii datoriei publice au împrumutat 1,06 mld. lei, la un cost de 6,11%. Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară. Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii. Interesul jucătorilor străini s-a redus treptat, de la începutul lunii februarie, iar randamentele au început să urce. Finanţele au planificat să împrumute în februarie 3,7 mld. lei, prin obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasă în ianuarie, de 11,4 mil. lei.
Trezoreria a anunţat că vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă. Totodată, Finanţele au mandatat mai multe bănci de investiţii să organizeze o serie de întâlniri cu investitorii din Europa şi Statele Unite în vederea pregătirii unei emisiuni de obligaţiuni denominate în dolari. Următoarea licitaţie pentru titluri în lei va fi organizată joi, pentru obligaţiuni pe patru ani, prin care Finanţele vor să atragă 300 milioane lei.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 600 mil. lei prin obligaţiuni cu scadenţa în iulie 2014, exact cât şi-a propus, la un randament mediu de 5,83%. Băncile au realizat