* Brokerii, surprinşi de rezultate
Banca Transilvania a anunţat, ieri, o creştere cu 40% a profitului pe 2012, la 320,43 milioane lei, o performanţă caracterizată drept surprinzătoare de brokerii din piaţa de capital.
Rezultatul face notă discordantă pe piaţa bancară, majoritatea instituţiilor de credit de la noi fiind în pierdere.
Diferenţa este făcută de modelul de "business" al Băncii Transilvania, potrivit analiştilor, această instituţie fiind orientată către afaceri mai mici, întrucât sursele sale de finanţare erau mai scumpe, în absenţa unei susţineri din partea unei bănci "mamă" străină.
* Horia Ciorcilă: "Vom propune capitalizarea profitului"
Preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, s-a declarat mulţumit de rezultatele financiare din anul trecut, mai ales că au fost obţinute în pofida unei volatilităţi pronunţate şi a multiplelor incertitudini ale mediului economic local şi european.
Domnia sa a declarat: "Creşterea numărului de clienţi activi, corelată cu maxime istorice ale numărului de operaţiuni şi ale unor performanţe bune pe unele dintre liniile noastre de business au dus la consolidarea puternică a poziţiei noastre pe piaţă. Vom propune acţionarilor noştri capitalizarea profitului obţinut pentru a putea continua creşterea băncii şi sus-ţinerea economiei româneşti".
Brokerii sunt de părere că evoluţia băncii a fost asigurată de strategia acesteia şi în contextul consolidării poziţiei instituţiei pe piaţa bancară.
* Adrian Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Modelul de business unic în ţară a asigurat succesul băncii"
Modelul de business unic în ţară al Băncii Transilvania i-a asigurat acesteia succesul anul trecut, ne-a declarat Adrian Simionescu, director al "Vienna Investment Trust".
Domnia sa a comentat: "Nu creşterea în sine este mulţumitoare, ci faptul că a fost obţinută într-