Jurnaliştii de la Daily Mail au făcut un reportaj în România, la unul dintre abatoarele acuzate că ar fi vândut carne de cal sub eticheta celei de vită. Aceștia au publicat astăzi articolul care confirmă punct cu punct ancheta din ediția tipărită EVZ de astăzi.
1 /.
”Un abator nefericit dintr-un colţ al României” a fost identificat drept sursă primară a cărnii de cal care a provocat scandal după ce a ajuns în magazinele britanice sub altă etichetă.
Jurnaliştii de la Daily Mail scriu că locurile de sacrificare a animalelor domină mica localitate Roma din Botoşani, situată în nord-estul ţării şi nu este un secret că aici sunt măcelărite sute, poate mii de animale, în fiecare an. Ziariștii englezi au constatat că în România este tranșată și etichetată corect carnea de cal.
Autorităţile româneşti au stabilit că abatorul de la Doly-Com este una dintre cele două surse de provenienţă a cărnii de cal care, la un moment dat, pe parcursul lanţului tehnologic, a ajuns să fie vândută fraudulos sub eticheta cărnii de vită. Cealaltă firmă este Carm-Oplimp din Braşov.
EVZ a publicat în ediția tipărită de astăzi o anchetă amplă pe aceeași temă, confirmată de concluziile la care au ajuns și jurnaliștii britanici.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a confirmat că exportul de carne de cal provine de la cele două abatoare, dar a negat cu tărie că aceasta ar fi fost vândută sub altă denumire.
Ieri, Iulian Căzăcuţ, directorul general al abatorului Doly Com, a admis că firma sa cumpără cai de la oricine îi vinde, dar a insistat că abatorul nu a greşit cu nimic.
El a spus jurnalişilor de la Daily Mail că, acum, firma este supusă unui control, dar a declarat că:”Tot ce am vândut a fost corect etichetat şi înregistrat. Am vândut carne de cal ca fiind carne de cal. Acum suntem controlaţi de autorităţile româneşti.