Peste un miliard de catolici sunt în aşteptarea unui papă african, după decizia lui Benedict al XVI-lea de a demisiona pe 28 februarie.
Peste 15 la sută din catolici sunt africani, iar numărul acestora creşte constant. Ghanezul Peter Turkson şi nigerianul John Onaiyekan sunt consideraţi potenţiali succesori ai Papei.
“Luând în considerare procentajul de africani catolici, ar fi corect să avem un papă de culoare”, a declarat Rene Legre Hokou, preşedintele Ligii ivoriene pentru Drepturile Omului.
“În comunitatea catolică africană, un papă de culoare ar putea însemna puţină vitalitate şi ar denota caracterul universal al acestei religii”, a adăugat preşedintele Ligii.
Economistul Pat Utomi, fost candidat la alegerile prezidenţiale din Nigeria şi personalitate a comunităţii catolice locale, recunoaşte că ar fi mândru dacă un african ar fi ales papă.
Potrivit lui Utomi, papa ar trebui să fie “o persoană bună, cu o viziune care corespunde timpului”.
În acest sens, Utomi a afirmat că, în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Biserica catolică, Africa este reprezentativă pe mai multe niveluri.
“Ioan Paul al II-lea a fost o replică Uniunii Sovietice”, consideră Utomi. “Într-o anumită măsură, scopul Bisericii este de a găsi (…) limbă comună cu islamul şi cu mişcarea penticostală”, a adăugat el.
Africanii au aderat în masă la bisericile evanghelice, unii dintre ei considerând că ele sunt mai conforme cu activităţile cotidiene. Aceasta reprezintă o problemă majoră pentru Biserica catolică.
De asemenea, în ţări precum Nigeria, populată în mare parte de musulmani la nord şi creştini la sud, tensiunile etnice şi religioase sunt însoţite de violenţe.
Archiepiscopul de Abuja, John Onaiyekan, numit în octombrie cardinal, încearcă să împace creştinii şi musulmanii din ţara sa.
“Avem nevoie de un lider abil ca