Tudor Panţîru, care a fost până în prezent judecător internaţional la Constituţională din Bosnia şi Hertzegovina, susţine că Înalta Curte din Republica Moldova ar trebui adaptată la standardele europene.
„Mă refer la ceea ce numesc europenii Constituţie Europeană, adică Convenţia Europeană. La fel, am în vedere interpretarea adevărată a Constituţiei, nu aşa cum îşi doreşte o parte sau alta. Au fost şi cazuri când am văzut hotărâri care m-au consternat. Ceea ce îmi doresc este să instituim un constituţionalism adevărat“, a declarat Tudor Panţîru.
Magistratul a fost şi unul dintre deputaţii din primul Parlament al Republicii Moldova.
„Sunt unul dintre cei care au proclamat independenţa Republicii Moldova şi văd că se cam destramă. E puţin să proclami independenţa, e mai complicat să construieşti un stat“, a mai spus judecătorul.
Igor Dolea, cel de-al doilea magistrat ales de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost până în prezent membru al acestui consiliu. „La Curtea Constituţională, probabil, ar trebui elaborată o ierarhie a valorilor în care demnitatea umană să fie în vârf. La fel, ar trebui de contribuit la o jurisprudenţă constantă pentru a nu fi diferite interpretări a legii şi a Constituţiei“, a menţionat Igor Dolea.
Tudor Panţîru şi Igor Dolea au fost numiţi judecători la Curtea Constituţională pe un mandat de şase ani.
Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători. Autorităţile competente de a desemna magistraţii în această instanţă sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători.