Riscul atragerii Ucrainei într-un conflict militar de amploare nu există, dar există un risc de conflict frontalier, potrivit unui studiu al Centrului de cercetări în domeniul apărării din Kiev, citat de ziarul Kommersant-Ukraina. Sursa: Reuters
„Constatăm o deteriorare semnificativă a situaţiei geopolitice din vecinătatea Ucrainei. Acest lucru se reflectă în campaniile media împotriva ţării noastre, în formularea unor pretenţii teritoriale, deocamdată nu la nivel oficial”, declară directorul centrului amintit, Valentin Badrak, subliniind că „toate ţările vecine Ucrainei se înarmează”, cheltuielile lor totale crescând cu 25-30%.
„Toate acestea se întâmplă pe fondul scăderii prestigiului internaţional al Ucrainei şi al reducerii capacităţilor sale militare”, consideră expertul ucrainean.
Într-o astfel de situaţie, în opinia sa, există riscul izbucnirii unui conflict frontalier, în urma „destabilizării situaţiei din unele regiuni ale Ucrainei”. Un posibil factor în acest sens este prezenţa Flotei Rusiei din Marea Neagră la Sevastopol (sudul Ucrainei), a apreciat el, potrivit Agerpres.
Dintre toate ţările vecine, Rusia se înarmează în ritm accelerat.
Potrivit studiului, până în 2012, în dotarea armatei aerului din Rusia au intrat 22 avioane noi de vânătoare Su-27SM, Su-30M2, Su-35 şi Su-30SM. Plus 15 bombardiere Su-34, 55 elicoptere de vânătoare şi 22 de elicoptere uşoare. În total, forţele aeriene ruse dispun la ora actuală de 1.400 de avioane de vânătoare, strategice şi tactice.
Conform Cartei albe a armatei în 2011, Ucraina dispune numai de 208 avioane de vânătoare, în timp ce infanteria are 72 de elicoptere militare.
Bugetul alocat anul acesta Ministerului ucrainean al Apărării însumează 15,3 miliarde de grivne (mai puţin de 2 miliarde de dolari). O sumă sensibil mai mică în comparaţie cu bugete