Artrita se defineste ca fiind o inflamatie, o deteriorare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii si care incepe sa se uzeze, provocand dureri.
Studiile arata ca mai bine de jumatate din populatie sufera de aceasta boala. In incercarea de a gasi un leac pentru durerile reumatice, au luat nastere tot felul de mituri, care pot duce la tratarea necorespunzatoare a simptomelor si alte complicatii.
Iata o lista cu cele mai frecvent intalnite mituri despre artrita, conform Prevention.com:
1 Exista doar un singur tip de artrita
Multe persoane considera ca artrita este artrita si se trateaza la fel, indiferent de bolnav. Exista insa mai multe tipuri de artrita, pornind de la guta, artrita cristalina, atrita reumatoida autoimuna, artrita virala, insumand un numar de peste 100 de tipuri de artrita. Asa ca primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la medic pentru a afla ce tip de artrita ai, inainte de a urma un tratament “dupa ureche”.
2 Nu poti face nimic pentru a trata boala
Artrita aduce schimbari majore in viata, mai ales daca iti afecteaza articulatiile picioarelor sau mâinilor. Insa cel mai important aspect este sa nu te dai batut. De exemplu, daca ai probleme cu picioarele, incearca sa pierzi din greutate, astfel presiunea va fi mai mica, iar durerile se vor ameliora. Chiar daca suferi de o boala de oase, este important sa faci in continuare exercitii fizice, trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata si sa urmezi tratamentul corespunzator tipului de artrita de care suferi.
"In acest fel poti tine boala sub control si te poti bucura la maximum de viata", spune dr. Eric Matteson, şeful secţiei Reumatologie de la Mayo Clinic.
Citeste si despre alte mituri despre artrita
Citeste si
Cum sa previi aparitia cancerului
Trei-patru ceşti