Conform misiunii pe care legea i-o incredinteaza, Institutul Cultural Roman este destinat sa promoveze cultura romana in strainatate – sa-i asigure vizibilitate si prestigiu. Prin actiunile altor institutii culturale, cultura este stimulata. Institutul Cultural Roman cauta sa sprijine creatorii in efortul de a-si consacra operele competitive. Valorile culturii se pregatesc in interior, dar consacrarea pe care Institutul Cultural Roman o sprijina direct este in strainatate, se arata intr-o informare transmisa de ICR si semnata de presedintele Institutului, Andrei Marga. Sursa imagine: gandul.info
Ca urmare a misiunii, toate actiunile Institutului Cultural Roman au ca orizont afirmarea internationala. Prin intreaga paleta de organizari si de actiuni, institutia „internationalizeaza”, adica consacra in lume valorile din tara.
In exercitarea misiunii Institutului Cultural Roman opereaza pe patru planuri : 1. Activitatile institutelor culturale romane din strainatate; 2. Cooperarile cu institutiile europene; 3. Cooperarile cu institute culturale nationale si reprezentanti culturali ai diferitelor tari; 4. Sprijinirea creatiei competitive international prin programe desfasurate in centrala Institutului Cultural Roman si sprijinite de Filialele din provinciile istorice ale tarii.
Actiunea externa a Institutului Cultural Roman reuneste activitatile pe aceste planuri. Acestea sunt detaliate in materiale strategice ale institutiei, precum Programele ICR 2012-2013 (octombrie 2012), Strategia – cadru pentru institutele culturale romane din strainatate (februarie 2013), Strategiile cooperarii cu institutii europene si institutii culturale nationale (februarie 2013) si altele.
Actiunea externa a ICR are sustinere bugetara la nivelul anului 2012. Alocatia bugetara totala este cea de anul trecut, plus o crestere usoara (de 1,69%). Este limpede ca este nevoie