Cele mai cunoscute legendele ale Clujului spun că Avram Iancu a fost implicat într-un scandal în centrul oraşului, la un chef, iar regele Matia a fost biciuit alături de alţi localnici, atunci când a intrat incognito în Cluj pentru a vedea cum trăiesc oamenii.
Rămâne de văzut ce este real, o poveste, sau va rămâne în continuare un mister“, scriau reporterii „Adevărului de Seară Cluj“ îmbiindu-i pe cititori la poveşti despre frumosul lor burg, la o călătorie în timp bazată pe poveştile oamenilor sau pe scrieri reale, prezentate în două cărţi realizate de istoricii Tudor Sălăgean, Vasile Lechinţan, Irina Petraş şi Ovidiu Pecican.
Legiuitorul Matia
Manuscrisele spun că Matia Corvin, născut la Cluj în 1443, care a devenit unul din cei mai mari regi ai Ungariei, a intrat incognito în oraş pe când era conducător, să vadă cum sunt trataţi oamenii. A fost şi el unul din cei biciuiţi pe nedrept.
„Aflat în trecere prin Transilvania, Matia s-a deghizat în student călător, a intrat incognito în oraşul său natal. În piaţa centrală a oraşului, Matia a asistat la o scenă în care plebeii oraşului erau obligaţi de oamenii judelui, sub ameninţarea biciuirii, să care cu braţele buşteni pentru gospodăria sa. Protestând împotriva acestei nedreptăţi, regele deghizat în student a fost biciuit şi obligat să se alăture sărmanilor oraşului în munca grea. (…)
Legenda spune că Matia ar fi avut inspiraţia de a scrie pe trei lemne din curtea judelui <
Judele l-a asigurat pe rege că legile sunt respectate, însă Matia a căutat lemnele însemnate d