Piaţa muncii pentru români trebuie liberalizată începând cu 1 ianuarie 2014, altfel va fi obligatorie aplicarea măsurii de infringement din partea CE, a declarat europarlamentarul Renate Weber.
De la 1 ianuarie 2014, românii ar trebui să poată lucra liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, odată cu expirarea termenului maxim de şapte ani în care acestea puteau menţine restricţiile de muncă.
„Din 2014 nu mai acceptăm ca vreun stat membru să inventeze motive sau statistici pentru a îngrădi drepturile cetăţenilor români şi bulgari la libera circulaţie şi la muncă pe teritoriul Uniunii", a afirmat europarlamentarul Renate Weber în cadrul dezbaterii „Şase ani de restricţii pentru români pe piaţa muncii din Uniunea Europeană”.
În opinia acesteia, dacă după 1 ianuarie 2014 piaţa muncii va fi în continuare restricţionată, “este obligatorie procedura de infringement din partea CE” şi de exercitare a unei presiuni pentru respectarea Tratului de aderare a României.
Referitor la discuţiile din Marea Britanie cu privire la români şi bulgari, europarlamentarul afirmă că este ruşinos că au devenit subiect de campanie electorală.
"Premierul Cameron, în mod năucitor, se simte într-o competiţie cu Nigel Farage, extrema dreaptă din Parlamentul European. Eu am şi spus-o la el acasă, mare jenă pentru un stat care îşi găseşte ca subiect preelectoral şi electoral venirea românilor şi bulgarilor pe piaţa din Marea Britanie. Ce ruşine! Chiar acolo a ajuns Marea Britanie? Nu mai are altceva de discutat şi rezolvat la ea acasă?", a declarat europarlamentarul.
La rândul său, Sean Bamford, expert în politici de migraţie la Trades Union Congress (TUC), una dintre cele mai mari confederaţii sindicale din Regatul Unit, a afirmat: "Dacă continuăm să restricţionăm accesul românilor, nu facem decât să înrăutăţim situaţia".
Renate Weber a vorbi