Deschisă în 2008 şi cu activitatea suspendată la începutul lui 2009, firma păşcăneană nu a achitat taxa pe valoare adăugată pentru maşinile pe care le achiziţiona din Germania şi Olanda. Astfel, perioada care a fost verificată în vederea stabilirii prejudiciului a fost 25 iunie 2008 – 31 decembrie 2010, dată la care compania avea deja suspendată activitatea. Raportul a stabilit obligaţii suplimentare în valoare de 5,6 milioane de lei.
De asemenea, în ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată s-a stabilit o diferenţă suplimentară în valoare de aproape trei milioane de lei. Echipa de control a stabilit că nu a fost achitată TVA aferentă intrărilor de autoturisme în valoare de 15,7 milioane de lei de la furnizori intracomunitari. Situaţia achiziţiilor a fost confirmată, de altfel, de către furnizorii din Germania şi Olanda şi de către partenerii intracomunitari.
Concret, societatea nu a declarat către organul fiscal teritorial vânzările acestor autoturisme, lucru care a rezultat din depunerea deconturilor de TVA cu valoare zero pentru ultimele trei trimestre din 2008 şi primele două din anul următor. Astfel, pentru diferenţa stabilită au fost calculate accesorii de plată în valoare de 2,6 milioane de lei.
Evaziune record de 30 de milioane de lei
Nici anul trecut nu a fost lipsit de incidente fiscale. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de evaziune a fost descoperit în sfera prestărilor de servicii. O firmă din domeniul intermedierilor financiare a fost depistată cu diferenţe mari la impozitul pe profit, după ce a realizat operaţiuni de vânzare de acţiuni neimpozitate în România. La sumele iniţiale au fost calculate accesoriile aferente, ducând prejudiciul total la nu mai puţin de 30,71 milioane de lei. De altfel, serviciile reprezintă domeniul cu cele mai mari sume în evaziune. Nici în zona producţiei lucrurile nu stau