Lipsa investiţiilor străine se explică nu numai prin ratele bancare înalte, dar şi prin „alungarea” investitorilor străini serioşi pentru ca afaceriştii locali să nu îşi piardă controlul. Albanezii kosovari marchează duminică 5 ani de la proclamarea independenței Kosovo față de Serbia. În relatările presei internaționale, Kosovo concurează cu Republica Moldova pentru primul loc la sărăcie în Europa. Corespondentul Europei Libere, Ron Synovitz relatează că șomajul în Kosovo atinge 45 la sută, iar jumătate din kosovari se află la limita sărăciei trăind cu mai puțin de 2 dolari pe zi. Relatarea este prezentată în rezumat de Oana Serafim:
Acum 5 ani, Aleksandr Josifovici studia computere şi spera că îşi va găsi o slujbă în industria IT sau ca profesor. Singura slujbă pe care a putut s-o găsească a fost să vândă în băcănia tatălui din Gracanica. La 25 de ani e nefericit si crede că este victima jocurilor politice. Este sîrb.
Aleksandr Josifovici x Aleksandr Josifovici „Banii mulţi sunt ca un joc…”
Mulţi albanezi de virsta lui gîndesc la fel. Jumătate din populaţia de 1 milion 800 de mii de oameni din Kosovo este pînă în 25 de ani. Jumătate din cei care au peste 30 de ani sunt şomeri. In fiecare an, 30 de mii de tineri kosovari intră pe piaţa muncii. Doar 8 mii reuşesc să îşi găsească o slujbă.
Adjuncta premierului din Kosovo, Mimoza Kusari Lila, spune că agenda politică a împins agenda economică a autorităţilor în plan secund:
Mimoza Kusari Lila x Mimoza Kusari Lila „Concentrîndu-ne intotdeauna pe agenda politică – declaraţia de independenţă sau pe dialog – am lăsat niţel deoparte dezvoltarea economică. Cred că ne vom interesa mai mult de agenda economică în viitor, pentru că de fapt, agenda economică o va stimula pe cea politică.”
Puţine lucruri s-au realizat în aceşti 5 ani în planul i