După ce surpriza provocată de anunţul demisiei s-a stins, au apărut teorii care susţin că Benedict al XVI-lea s-a prăbuşit sub povara eşecului său în faţa problemelor ce zguduie de ani buni Biserica Catolică.
Pontificatul lui Benedict al XVI-lea a fost deosebit de turbulent. Biserica Catolică a fost asaltată de acuzaţii privind abuzuri sexuale ale preoţilor, trădări, intrigi, spălare de bani, probleme financiare, etc. La multe din aceste provocări Papa nu a găsit soluţii de rezolvare. Unii analişti spun că în faţa atâtor eşecuri nu e de mirare că a preferat să demisioneze. Mai grav este că toate acestea au dus la pierderea autorităţii şi încrederii în Biserica Catolică, mai ales în Occident.
1
Abuzuri sexuale şi pedofilie. Scandalurile care au pus în lumină abuzuri sexuale au izbucnit în Statele Unite şi Europa şi care au marcat mare parte din perioada de papalitate a lui Benedict sunt departe de a fi rezolvate. Deşi a vorbit despre „ruşinea“ Bisericii, despre ceea ce pontiful le-a numit „nelegiuiri cumplite“ comise de preoţi pedofili şi a cerut scuze victimelor, mulţi critici sunt de părere că Vaticanul a fost – şi încă este – mult prea lent, prea reticent şi cu prea multe secrete când vine vorba de recunoaşterea şi investigarea cazurilor de abuz sexual.
2
Scandalul „Vatileaks“. În ianuarie 2012, ieşea la iveală o serie de documente secrete ale Vaticanului care au fost publicate în ziarele italiene, inclusiv scrisori personale adresate Papei. Documentele publicate au aruncat o lumină proastă asupra a ceea ce se întâmpla în spatele uşilor închise de la Vatican. De pildă, fostul secretar general al Guvernoratului Cetăţii Vaticanului, Carlo Vigano, îi scria Papei despre „corupţia, lentoarea şi proasta gestiune“ din administraţia Sfântului Scaun. În cartea Sua Santita ( Sanctitatea Sa) au fost reproduse zeci de faxuri ultrasecrete ca