Carnea de cal descoperită în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită şi care era comercializată în Marea Britanie, unde calul este considerat sfânt şi unde carnea lui nu se consumă, nu provenea din România, potrivit lui Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Prezent la un târg de produse ecologice din Nurnberg, Germania, oficialul a declarat că România livrează carne sigură pentru consum, "lucru confirmat şi de autorităţile olandeze". Achim Irimescu a menţionat şi că în Marea Britanie au fost identificate recent probleme de siguranţă alimentară.
"Mai nou, înţelegem că în Marea Britanie sunt nişte probleme în abatoarele de cabaline. Nu este problema noastră, nu ne interesează ce se întâmplă în alte state membre, dar noi trebuia să luăm toate măsurile ca să verificăm dacă România este implicată în scandalul cu lasagna, în care s-a înlocuit carnea de vită cu cea de cal, pe motiv că ar fi mai ieftină. Desigur, nu este o problemă de siguranţă a alimentelor, ci una de înşelare a consumatorului", a conchis Irimescu.
Domnia sa a adăugat: "În urma discuţiei pe care am avut-o cu partenerii francezi şi britanici am stabilit clar că din România nu a plecat carne în ames-tec. Dacă în final carnea ar putea fi din România, dar amestecată de către alţii, deja nu mai este problema noastră", a spus secretarul de stat.
Cantităţi importante de carne de cal au fost descoperite în Marea Britanie, în produse precum lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Aceste produse erau furnizate de compania franceză "Comigel", care s-a aprovizionat de la societatea "Spanghero", din Franţa, aceas-ta din urmă afirmând că a cumpărat carne din România.
Potrivit oficialului din Ministerul Agriculturii, carnea de cal a fost transportată din România prin Olanda şi niciodată nu a fost dusă direct în Franţa.
Achim Irimescu