Marţi, în jurul orei 19:30, a fost depistat în trafic de către poliţişti un bărbat de 50 de ani, din Petrila, care conducea un autoturism pe strada Republicii. Poliţiştii l-au oprit. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,56 mg/ l alcool pur în aerul expirat.
Asta înseamnă dosar penal. Altă dată nu ar fi fost în pericol, că legea era mai permisivă, dar acum trebuie să răspundă pentru paharul de alcool pe care-l băuse înainte să conducă. Codul Rutier intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012 a coborât limita de la 0,8 la mie la 0,5 la mie. În trecut, limita a mai fost coborâtă, de la 1 la mie la 0,8 la mie, deci constrângerile se extind. Concentraţia de 0,80 g/ l alcool pur în sânge este echivalentă cu o concentraţie de 0,40 mg/ l alcool pur în aerul expirat.
Alcoolemia stabileşte cantitatea de alcool aflată în fluxul sanguin al unei persoane. Se poate măsura în aerul expirat, prin probe de sânge sau de urină. Când sângele ajunge la saturaţie cu alcool, acesta se elimină prin urină, respiraţie, mucoasă, salivă, sudoare. Iată de ce a doua zi, după o beţie, respiraţia şi corpul duhnesc ca toate visele cele negre. Probele de urină, la care se ajunge în cazul în care impune poliţia, pot conţine o proporţie mai mare de alcool decât sângele. În sângele circulant, în mod normal, se găsesc 20-40 mg alcool/ l sânge. Berea se absoarbe mai repede decât alte băuturi alcoolice. La fel se întâmplă şi cu băuturile cu o concentraţie alcoolică de 10-20 la mie. După ingestie, alcoolemia atinge nivelul maxim după 20-30 minute dacă stomacul este gol. Dacă mâncaţi bine, mâncăruri bogate în proteine şi lipide, absorbţia alcoolului în corp se face într-o oră, o oră şi jumătate. Se consideră că un bărbat de 70 kg metabolizează 7-10 g alcool/oră. De exemplu, o persoană aflată în stare de ebrietate, cu o alcoolemie de 1,5 %, are nev