Preşedintele ANI, Horia Georgescu, spune la RFI că modificarea din Statutul parlamentarilor operată miercuri de plenul reunit poate fi interpretată ca fiind discriminatorie, dar pe fond ea nu afectează legea Agenţiei de Integritate. Termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate a fost prelungit de la 15 la 45 de zile.
Horia Georgescu declară că "este adevărat că se introduce o derogare de la termenul prevăzut în legea Agenţiei Naţionale de Integritate de 15 zile, care poate fi interpretat ca fiind discriminatoriu. În alt context, avem un caz al deputatului Pâslaru, în care nu s-a aplicat sancţiunea disciplinară nici după şase luni de zile, respectiv imposibilitatea acestuia de a-şi exercita funcţia. În teza a doua a noului Statut se prevede că raportul poate fi luat la cunoştinţă şi prin citirea în plen a situaţiei de incompatibilitate constatată de ANI. Este un compromis, dar pe fond nu sunt aduse elemente care pot împiedica constatarea situaţiilor de incompatibilitate".
"Într-adevăr, derogarea poate fi interpretată ca discriminatorie pentru toate celelalte categorii de personal, care fac obiectul verificărilor Agenţiei Naţionale de Integritate şi care au obligaţia contestării raportului în termen de 15 zile de la data la care a fost comunicat", explică şeful ANI.
Georgescu precizează că "prelungirea termenului este un compromis, dar care pe fond nu afectează legea Agenţiei Naţionale de Integritate".
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 36 de abţineri, raportul la cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Statutului parlamentarilor. Astfel, a fost majorat termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile. Horia Geo