Băncile din România au acordat încredere firmelor din comerţ deţinute de milionar până către finalul anului 2011, cu doar câteva luni înainte de răsunătoarea insolvenţă din februarie 2012
Mic.ro, Mercadia BV şi Minimax Discount au beneficiat de încrederea băncilor din România până către finalul anului 2011, când zvonurile privind probleme financiare începuseră deja să apară. Natura finanţărilor luate de milionar în perioada care a precedat falimentul arată că, totuşi, omul de afaceri a crezut în acest business până în ultimul moment.
Cum altfel poate fi explicată o finanţare de 1,2 milioane de euro, contractată pentru achiziţia de automobile de marfă, sau cumpărarea în leasing a aproape 60 de utilaje folosite în industria alimentară. Toate acestea se întâmplau cu doar câteva luni înainte ca Mic.ro, perla reginei, să-şi înceapă drumul spre faliment. Această încredere a transmis-o, probabil, şi creditorilor săi, mai ales că numele Patriciu putea fi considerat, în anii lui de glorie, o garanţie în sine. Potrivit datelor din Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, băncile cu care firmele controlate de milionar aveau relaţii de creditare mai vechi au acceptat garanţii suplimentare constând în cesiune pe veniturile obţinute de firme sau pe stocurile magazinelor, chiar şi în condiţiile în care firmele lui Patriciu nu îşi mai plătiseră furnizorii de luni de zile.
Citiţi şi: Mărirea şi decăderea lui DINU PATRICIU
Potrivit aceleiaşi surse, în octombrie 2011, Dinu Patriciu se afla deja în situaţia că îşi gaja, către propriile firme sau către persoane fizice, colecţia de tablouri a cărei valoare este estimată la aproximativ două milioane de euro. Cu doar două luni înainte, în august 2011, două dintre firmele aflate acum în faliment, adică Mic.ro Retail şi Minimax Discount, garantau două credite luate de la Raiffeisen.