Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va face declaraţii, joi, cu privire la proiectul de modificare a legii taximetriei, aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor şi la măsurile care trebuie luate pentru îmbunătăţirea serviciilor de taximetrie în Bucureşti. Proiectul a fost pe ordinea de zi a plenului, marţi, însă fiind la poziţia 80, aleşii nu au mai apucat să-l voteze. Voi ce modificări aţi aduce?
Pentru a desfăşura servicii de taximetrie transparente, echitabile şi utile comunităţii, „a fost elaborată propunerea legislativă pentru completarea articolelor 15 şi 16 din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, care doreşte să introducă în mod expres obligaţia firmelor de dispecerat de a oferi servicii oricărui solicitant, lăsând posibilitatea rezolvării diferendelor ulterioare în justiţie“. Modificările se referă la „situaţiile în care taximetriştii independenţi sunt refuzaţi de anumite dispecerate pentru a fi arindaţi şi implicit să nu poată fi autorizaţi“, se arată în expunerea de motive a proiectului aflat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Proiectul de modificare a legii a fost adoptat de Senat în noiembrie 2010.
Pe de altă parte, Asociaţia Profesională a Transportatorilor în Regim de Taxi şi Închiriere (APTTI) şi Asociaţia Pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI) reclamă că le-au dispărut câteva amendamente importante aduse la proiectul de modificare a Legii Taximetriei.
„Având în vedere că am participat la dezbaterile ce au avut loc la Comisia pentru Industrii şi Servicii din Parlamentul României, pentru definitivarea formei finale a noii legi a taximetriei, dorim să semnalăm pe această cale, cu profund regret şi dezaprobare, faptul că forma finală a legii, prezentată Plenului Parlamentului pentru ordinea de zi din 11-12 februarie 2013, este cu totul alta faţă de forma cunoscută şi disc