Şefii administraţiilor locale din judeţul Buzău asigură administrarea localităţilor pe care le conduc în cea mai deplină legalitate.
Sau, cel puţin asta vor să ne facă să credem, pentru că reprezentanţii Camerei de Conturi nu au fost de aceeaşi părere după controalele efectuate în documentele primăriilor.
Cum au la cherem bugetele publice, şefii administraţiilor locale fac ceea ce vor cu ele. Fie că o fac în interesul public, fie că o fac, în unele cazuri, în interesul personal. Tocmai de aceea, cam o dată la trei ani, inspectorii Camerei de Conturi le fac vizite pentru a se pune în temă cu activitatea pe care aceştia o desfăşoară şi pentru a verifica modul în care aceştia cheltuiesc banul public. Iar, anul trecut au găsit dezastru în actele contabile ale mai multor primării din judeţul Buzău.
Inexactitatea şi irealitatea datelor reflectate în situaţiile financiare, abateri de la legalitate estimate la 20.943 mii lei, nu au fost singurele constatate de controlorii Camerei de Conturi Buzău.
Evidenţe contabile „denaturate” cu 30 miliarde lei la şapte primării
Neînregistrarea în evidenţa contabilă a unor operaţiuni patrimoniale sau a unor bunuri, a condus la denaturarea datelor raportate prin situaţiile financiare încheiate la finele anului 2011 cu o valoare estimată de 2,980 milioane lei, abatere constatată la şapte unităţi administrativ teritoriale.
Spre exemplu, Primăria Racoviţeni nu a înregistrat în contabilitate diferenţe în valoare de 1,260 milioane lei, rezultate din operaţiunea de reevaluare a activelor fixe efectuată în anul 2011, precum şi lucrări de investiţii în valoare de 541 mii lei finalizate şi recepţionate, abateri remediate în timpul auditului.
Primăria Pătârlagele nu a înregistrat în evidenţa contabilă venituri din concesiuni şi din amenzi în sumă estimată de 1.063 lei. La aceeaşi entitate s