Cercetările cantitative privind fluxurile migraționale dinspre Est spre Vest indică Germania și nu Marea Britanie drept principală țintă a românilor care ar dori să lucreze în străinătate, a declarat miercuri, sociologul Dumitru Sandu, profesor la Universitatea din București. Sursa: Reuters
„Cifrele comunicate oficial către Eurostat de guvernele europene, dar și cele mai recente cercetări sociologice românești, mă refer la un excelent studiu IRES din ianuarie 2013, coordonat de profesorul Vasile Dâncu, indică Germania și nu Marea Britanie drept principala țintă a românilor interesați să lucreze în străinătate”, a afirmat sociologul Dumitru Sandu pentru AGERPRES.
Acesta a adăugat că, în momentul de față, migrația românească este orientată către patru centre.
„Sunt doi poli tradiționali - Italia și Spania -, alături de care, în consolidare, sunt alți doi poli emergenți: în primul rând Germania și nu Marea Britanie, cum se zice fără fundament în spațiul public. Românii nu dau năvală în Marea Britanie. După toate cifrele oficiale pe care le avem, în Marea Britanie sunt, probabil, sub 100.000 de români care se află temporar acolo”, a spus profesorul Sandu.
Datele Eurostat din 2011 plasează pe primele două locuri Italia, cu puțin sub 1 milion de români, și Spania, cu 844.000. Rezultatele sondajului IRES din 2013 corespund, în mare măsură, cu cifrele Eurostat: 20% dintre cei chestionați au afirmat că, dacă li s-ar oferi un job în străinătate, ar alege Germania, Marea Britanie fiind o eventuală destinație doar pentru 11%.
Pe de altă parte, dintre cei 15% dintre români care au afirmat că sunt foarte interesați să lucreze în străinătate, aproximativ un sfert (26%) au ales Marea Britanie, Germania fiind atractivă doar pentru 16% dintre aceștia.
Profesorul Dumitru Sandu a mai spus că, în momentul de față, migrația românească este influențată de criz