Ciprian Florea (foto) s-a specializat pe producerea preparatelor afumate după rețete tradiționale. El consideră că agricultura este soluția ieșirii țării din impas.
Ciprian Florea, un tânăr întreprinzător din Roman, a găsit o soluție alternativă la afumătoarea improvizată între blocuri de romașcanii care duc dorul afumăturilor ca la mama acasă. Pune la dispoziția doritorilor o afumătoare tradițională, construită, însă, pe principii moderne. Cu alte cuvinte, vii cu cârnații sau slănina crudă și pleci cu marfa afumată.
În urmă cu câțiva ani, Ciprian Florea a intrat în afaceri cu o carmangerie. A fost o oportunitate de a-și valorifica pregătirea de inginer zootehnist și experiența căpătată în joburile anterioare. Afacerea nu a mers prea bine. Mica afacere nu a făcut față concurenței acerbe a marilor producători. Așa că Ciprian Florea s-a reorientat și s-a specializat pe afumături, exploatând un segment de piață pe care cererea este foarte mare și unde gustul clientului hotărăște. “Este o varietate foarte mare de produse. Fiecare producător, indiferent dacă este vorba de un mare producător sau de o afacere mică, are propria rețetă și, mai ales, propriile secrete. Eu am mers pe varianta tradițională. Afumarea se face la foc de lemne, de fag, dar și de prun și de cireș, atât pentru gust, cât și pentru culoare. Afumarea se face așa cum se făcea la țară, cu mulți ani în urmă. Doar că afumătoarea mea este de mare capacitate, pot să afum 200 de kilograme o dată și este o construcție modernă, în conformitate cu normele impuse de lege. Am experimentat mult până să ajung la rețeta pe care o aplic acum. O simplă căutare pe internet îți oferă foarte multe rețete. Dar la fiecare există câte un secret pe care nu ți-l spune nimeni“, spune Ciprian Florea.
Chiar dacă prețurile sunt destul de piperate, afacerea merge. “Oamenii au garanția că iau un produs