Sancţiuni de 18,8 milioane de euro. Atât cere Electrica SA de la CEZ, ca urmare a nerespectării contractului de privatizare încheiat în 2005. Cehii au dirijat către investiţii 100 de milioane de euro din încasările de la consumatori, în loc să folosească banii cu care au preluat 51% din fosta Electrica Oltenia, spun controlorii Curţii de Conturi.
Electrica SA cere sancţiuni de 18,8 milioane de euro pentru grupul CEZ, investitorul ceh care a preluat în 2005 controlul sucursalei Electrica Oltenia, devenind furnizorul de energie electrică pentru clienţii din zona de sud-vest a ţării. În 2005, CEZ a plătit către Electrica SA 151 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de 51% din acţiunile filialei Electrica Oltenia, din care 47,4 milioane de euro pentru un pachet de 24,62% şi peste 100 de milioane de euro ca aport la majorarea capitalului social, prin emiterea de noi acţiuni. În 2011, Curtea de Conturi a României (CCR) a realizat un control la Electrica SA şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei (ME), descoperind că CEZ nu a respectat câteva clauze importante din contractul de privatizare încheiat în urmă cu opt ani. Potrivit controlorilor financiari, cele 100 de milioane de euro aduse ca aport la majorarea capitalului social în 2005 trebuia investite în „modernizare, retehnologizare, întreţinere, dezvoltare şi protecţie a mediului“. În loc de aceasta, investiţiile au fost finanţate „din sursele proprii ale societăţii“, adică din încasările de la consumatori. În 2008, CEZ avea cele mai mari tarife de distribuţie din ţară, motivate de companie prin investiţiile pe care le face.
Război cu CEZ,
Enel şi E.On
Pentru nerespectarea clauzelor din contractul de privatizare, Electrica SA a sesizat pe 4 octombrie 2012 Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Grupul CEZ îşi susţi