Printre campurile inzapezite din Transilvania, in cladiri moderne din spatele unui atelier de reparatii de tractoare se afla sursa presupusa a carnii de cal gasita in lasagna, la 2500 de kilometri departare, in Marea Britanie si Franta.
Proprietarii abatorului, o familie de romani bogati, insista, pentru reporterul Neil Buckley, de la Financial Times, ca au exportat doar carne de cal etichetata si cu pret de carne de cal, in trei camioane de cate 20 de tone, anul trecut, unui client din Olanda.
Reportajul FP la Ucea de Jos continua cu declaratia lui Paul Soneriu, director al CarmOlimp, una din cele mai mari companii din Romania care activeaza in industria carnii. Acesta sustine ca, daca mancarurile semipreparate produse de o companie din Franta in Luxemburg au ajuns sa contina carne de cal din Romania, acest incident nu are nicio legatura cu CarmOlimp.
"Am vandut trei camioane de carne de cal congelata, dezosata. Nu a fost tocata, erau bucati mari inghetate, trimise in Olanda drept carne de cal", explica acesta/
CarmOlimp a fost acuzata ca este una din cele doua companii romanesti in centrul verificarilor europene cu privire la sursa carnii de cal ce a fost etichetata drept carne de vita.
Celalalt abator, Doly Com, in nord-estul sarac al Romaniei, a aratat ca a exportat doar carne de cal etichetata ca atare, nu in Franta, ci in Olanda, Suedia si Bulgaria.
Abatorul CarmOlimp, certificat de UE, se afla in afara satului Ucea de Jos, la 250 de kilometri nord-vest de capitala. Compania s-a vazut nevoita sa isi apere reputatia, avand in vedere ca detine nu numai abatorul si fabrica de lactate de alaturi, ci si fermele care ii livreaza vita si porc, si cateva restaurante. Numita dupa fondatorii Carmen si Olimpiu Soneriu in 1993, compania construit fabrica de procesare a carnii, in valoare de doua milioa