Barack Obama: o țară de forța și influența Americii nu e posibil să se meargă din criză în criză.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a rostit discursul despre starea uniunii. Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Citeva intrebari erau teme de interes inainte de alocutiune. In primul rind tonul si atitudinea discursului: va fi presedintele Obama agresiv si partizan sau, dimpotriva, va face din acest discurs un apel la unitate. Cea de-a doua a fost optiunea presedintelui.
Mesajul a fost ca americanii au o fibra comuna si chiar daca neintelegerile ideologice si pragmatice sint firesti, este loc de compromis, in folosul populatiei. Obama a spus ca pentru o tara de forta si influenta Americii nu e posibil sa se mearga din criza in criza prefabricata, e nevoie de compromis pentru rezolvarea problemelor cu care tara este confruntata.
Pe de alta parte observatorii apreciaza ca, judecind dupa reactia salii, in care se aflau atit democrati cit si republicanii, singura tema care ar putea antrena compromis este reformarea sistemului de imigratie. Si asta nu pentru ca cele doua partide ar imbratisa in principiu idea compromisului, ci pentru ca republicanii au inteles, dupa recentele alegeri, ca in America compozitia demografica s-a modificat ireversibil si ca trebuie sa se adapteze politic acestei noi realitati.
De altfel optiunea lor pentru raspunsul la discurs – o traditie americana – senatorul de Florida, Marco Rubio, care este cubanez-american reflecta aceasta modificare de optica.
O a doua intrebare care se punea este cum se va raporta presedintele Obama la redresarea economica. Si aici este zona de mare diviziune, intre cele doua tabere. Obama a prezentat o viziune in care aceasta redresare nu are drept piatra de temelie reducerile de cheltuieli si austeritatea. El nu dore