O firma offshore cipriota este veriga lipsa din lantul comercial care leaga abatoarele romanesti de rafturile magazinelor britanice, o afacere care a inflamat Europa dupa ce autoritatile britanice au acuzat o ampla frauda alimentara derulata pe o filiera transnationala, relateaza RISE Project. Traditional, caii nu sunt sacrificati in scopuri alimentare in Anglia, fiind de neconceput sa figureze ca ingredient in retetele culinare, ceea ce a amplificat subiectul fraudei la nivelul opiniei publice.
Autoritatile britanice sustin astfel ca populatia a fost inselata pentru ca i-a fost vanduta lasagna preparata cu carne de cal, desi, oficial, eticheta produselor mentiona doar carnea de vita care, de altfel, este si mai scumpa, rezultand si un profit suplimentar pentru cei care au comercializat-o. Deocamdata nu este clar unde s-a produs frauda si nici cine a beneficiat de banii suplimentari din aceasta afacere.
RISE Project a aflat numele firmei cipriote care a intermediat exportul de carne din Romania si a obtinut si documentele acesteia. Actionariatul companiei se ascunde in Insulele Virgine Britanice, o jurisdictie offshore extrem de opaca, considerata teritoriu britanic. Daca e sa ne luam doar dupa hartii, britanicii si-au vandut lor insisi carnea de cal. Dincolo de documente se distinge insa un sistem financiar secretos si foarte complicat din spatele caruia se profileaza afaceri de milarde de dolari care au in spate si oligarhi rusi.
Traseul carnii
In urma acuzatiilor, ancheta s-a extins rapid in mai multe tari, dupa ce companiile implicate au pasat vina mai departe pe furnizori. Lasagna distribuita in supermarketurile din Marea Britanie de catre grupul suedez Findus a fost preparata intr-o uzina din Luxemburg controlata de firma Tavola, parte a grupului francez Comigel.
In Luxemburg, carnea a ajuns de la o alta co