Românii scot tot mai mulţi bani din buzunar pentru mâncare, dar şi pentru utilităţi. La alimente, cel puţin, în ianuarie au fost scumpiri pe linie. Lunile viitoare vor aduce alte scumpiri la energie şi gaze, dar şi la ţigarete şi bere
Începutul de an a adus nu doar scumpiri la alimente de bază pentru români precum cartofii sau fasolea, ci şi la energie electrică sau ţigări. La polul opus, se află zahărul cu o ieftinire uşoară, în ianuarie, dar şi unele servicii legate de transportul aerian sau cele telefonice. În luna ianuarie, inflaţia anuală a ajuns la 5,97%, potrivit datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică, ceea ce înseamnă cel mai mare nivel atins în ultimul an şi jumătate. Ultimul vârf a fost înregistrat în iunie 2011, când preţurile au urcat cu 7,93%, pe fondul creşterii TVA în anul anterior.
Preţurile vor continua să crească
În ceea ce priveşte prognozele pentru acest an, analiştii din piaţă se aşteaptă, cel puţin pentru prima parte a anului, la o rată anuală a inflaţiei sub nivelul de 6%, după o descreştere spre 4% în decembrie 2012, după cum susţine Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.
„Rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat ritmul spre 6%, de la 5%, calculată an la an, în decembrie 2012. Trei categorii de preţuri au contribuit cu 1,1 puncte procentuale la rata lunară a inflaţiei (adică 83,7% din total), dar aprecierea leului a fost de ajutor în evitarea unei rate lunare a inflaţiei mai mari, alimentat şi de o scădere a tarifelor la telefonie şi menţinerea neschimbată a tarifelor la majoritatea serviciilor. Ne aşteptăm ca rata anuală a inflaţiei să rămână sub nivelul de 6%, în prima jumătate a anului şi să coboare spre 4% în decembrie”, spune economistul şef al RZB.
Şi Vlad Muscalu, economistul sef al ING, arată, într- o notă destinată clienţilor, că este o veste proastă pentru perspectivele de creşter