Sunt românii respinşi pe piaţa forţei de muncă din UE pentru că nu dau rezultate bune? Angajatorii ar spune că nu!
S-a creat o imagine negativă a lucrătorilor români din cauza discursurilor populiste şi naţionaliste ale membrilor diverselor guverne, cu ocazia campaniilor electorale? Cine are de pierdut şi cine are de câştigat din plecarea specialiştilor români la muncă, în străinătate? La aceste întrebări au încercat să răspundă astăzi mai mulţi specialişti, cu ocazia dezbaterii pe tema “Şase ani de restricţii pentru români pe piaţa muncii din Uniunea Europeană”, care a avut loc la Bucureşti.
Din 2014, nicio ţară membră a Uniuniii Europene nu poate prelungi în mod unilateral restricţiile de muncă pentru cetăţenii romani şi bulgari, au confirmat cei prezenţi la conferinţă. Speculaţia conform căreia ar exista posibilitatea încheierii unor addendum-uri la Tratatul de Aderare, care să permită acest lucru, este falsă.
În ciuda campaniilor de decredibilizare a României şi de denigrare a lucrătoriolr români, un lucru este cert: PIB-ul mai multor ţări a crescut datorită românilor, aşa cum arată mai multe studii realizate din 2008 până în 2011. Iar seria beneficiilor nu este legată doar de contribuţia la Produsul Intern Brut, ci şi de pregătirea profesională a celor care aleg să muncească în străinătate.
“Există o serie de studii care arată că românii au adus numeroase beneficii ţărilor în care lucrează. Din 2014 nu mai acceptăm ca vreun stat membru să inventeze motive sau statistici pentru a îngrădi drepturile cetăţenilor români şi bulgari la libera circulaţie şi la muncă pe teritoriul Uniunii. Ultima zi a restricţiilor de muncă este 31 decembrie 2013, conform tratatului pe care l-am semnat la aderare. Noi am acceptat, la momentul aderării, această lungă perioadă de restricţii, în speranţa că ea va înceta mult înainte de termen, cum ar f