Mii de elevi ai şcolilor, liceelor şi colegiilor din municipiul Suceava, dar şi copiii de grădiniţă sau chiar de creşă riscă să rămână în frig de la finele lunii februarie.
Semnalul de alarmă vine chiar din partea directorului Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu, care a făcut apel la populaţie să plătească cheltuielile de întreţinere la zi, pentru ca întreg oraşul să evite o situaţie fără precedent – căldura să nu mai fie furnizată din lipsa combustibilului.
„Există un pericol real să nu mai putem asigura încălzirea de la începutul lunii martie. Numai că pe lângă noi, cei care locuim în apartamente şi ne încălzim de la Termica, iar în anumite perioade, dacă e nevoie, mai punem în priză un radiator sau altă sursă de încălzire, avem 16 şcoli, colegii şi licee, şase grădiniţe, o creşă, Spitalul Judeţean şi Universitatea <Ştefan cel Mare>,cu tot cu căminele de studenţi, care rămân în frig”, a spus directorul Termica, care a explicat că situaţia lor este mai gravă decât cea a locatarilor din blocuri, pentru că nu au alte soluţii de încălzire.
„Numai la cămine, dacă pune fiecare în priză un reşou, ia foc cablul din postul de transformare”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu, pentru a evidenţia gravitatea situaţiei.
„Cu toţii suntem apăsaţi de o mare responsabilitate. Trebuie să-i determinăm pe cei care nu şi-au plătit datoriile să vină să le achite, pentru a nu lăsa fără căldură oameni nevinovaţi, care sunt cu plăţile la zi. Fiecare dintre noi are copii sau nepoţi la şcoală, nu cred că vrea nimeni să-i vadă cum stau la ore în frig”, a mai spus directorul societăţii de termoficare.
Facturile la utilităţi ale unităţilor de învăţământ sucevene sunt achitate de către Primăria Suceava şi plăţile sunt făcute la zi, dar oprirea producţiei la Termica le va lăsa fără căldură şi apă caldă.
Termica, obligată să achite peste 32 de miliarde de l