Un proiect în care sunt implicate cinci biblioteci din judeţ, şi pentru care se investesc 5.000 de dolari, a fost lansat la Cluj. Scopul proiectului „Vreau să-mi citeşti!”, finanţat de Fundaţia IREX, este creşterea atractivităţii lecturii prin dezvoltarea capacităţii de inter-relaţionare între părinţi, bunici şi copii. Acesta se va desfăşura până în luna iunie 2013.
Practic, proiectul îşi propune, în principal, susţinerea a 25 de ateliere în cele 5 biblioteci, cu un minim de 60 de participanţi de vârste diferite. Este vorba de bunici, părinţi şi copii de şcoală primară. Activităţile de lectură organizate în cadrul proiectului au la bază concepte precum învăţare intergeneraţională, lectură activă, suporturi diferite de lectură (carte tipărită, carte electronică) şi interactivitate. Prin acest proiect, 16 bibliotecari vor fi formaţi, pe durata a 16 ore de către un expert educaţional pentru a putea gestiona ulterior grupuri multigeneraţionale, pentru a utiliza tehnici speciale de lectură şi pentru a lucra cu noi tehnologii şi internet în comunităţile din care fac parte.
Pentru a creşte gradul de interes pentru lectură al actualelor generaţii tinere precum şi cel de alfabetizare digitală al generaţiilor mature, vor fi realizate şi activităţi de tip emisiune radio, dramatizare şi va fi deschis un blog. Blogul proiectului va avea rolul de a face cunoscute poveştile de succes din proiect în ideea de a spori posibilitatea de replicare a proiectului în alte comunităţi.
În prezent, studiile indică faptul că părinţii sau bunicii sunt cei care trebuie să insufle copiilor, încă de timpuriu, pasiunea pentru carte şi lectură. Ei trebuie să prezinte cititul ca pe o activitate atractivă. Lectura, indiferent de suport, dezvoltă imaginaţia şi limbajul şi îl introduce pe cititor în universuri fantastice pregătindu-l pentru viaţă.
În proiect sunt implicate Biblioteca