Canabisul este drogul preferat de elevii şi studenţii români, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), care se bazează pe mai multe studii internaţionale făcute în ultimii ani, cât şi pe datele furnizate de instituţiile guvernamentale şi nonguvernamentale implicate în lupta antidrog.
Raportul naţional privind situaţia drogurilor în 2012, realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) arată că, în rândul studenţilor, cel puţin 20,9% au declarat că au consumat canabis cel puţin odată în viaţă, 9,5% au consumat SNPP (substanţe noi cu proprietăţi psihoactive), în timp ce 2,5% spun că au luat pastile ecstasy.
În rândul elevilor, 7,2% au declarat că au consumat canabis şi inhalante, iar 5,3% - SNPP. Cercetarea a mai relevat o creştere a consumului de canabis/haşiş, de substanţe inhalante şi amfetamine.
Potrivit studiului ESPAD ( situaţia consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare în vârstă de 16 ani), din 2007 şi până în 2011, dependenţa de canabis şi de droguri inhalante în rândul tinerilor români a crescut cu 7% şi cu 5% în cazul altor tipuri de droguri.
Rezultatele acestui studiu plasează România între ultimele 10 state europene, ca nivel al prevalenţei consumului oricărui tip de drog ilicit cel puţin o dată în viaţă în rândul elevilor de 16 ani, ţara noastră situându-se cu 8% sub media europeană înregistrată.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în cazul prevalenţei consumului de canabis/ haşiş, de substanţe inhalante şi amfetamine, mai arată studiul european. Prevalenţele consumului de SNPP cel puţin o dată în viaţă, în ultimul an şi în ultima lună plasează aceste substanţe printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani din România, alături de canabis/ haşiş şi substanţe inhalante.
Debut precoce privind consumul de marijuana în rândul tinerilor
Pentru prima dată în cadrul stud