NewsPresa străină a efectuat reportaje la cele două abatoare din România implicate în scandalul cărnii de cal descoperite în produse semipreparate din Marea Britanie sau i-a contactat pe reprezentanţii acestora, care au încercat să îşi dovedească nevinovăţia.
Financial Times a mers atât la abatorul Doly Com din comuna Roma din Botoşani, cât şi la CarmOlimp din satul Ucea de Jos, în munţii Făgăraş, ambele exportatoare de carne de cal către UE.
Paul Şoneriu, directorul CarmOlimp, susţine că firma sa a exportat carne în bucăţi mari, nu carne tocată, către Olanda. Doly Com susţine de asemenea, că a exportat doar carne de cal etichetată ca atare şi nu în Franţa, ci în Olanda, Suedia şi Bulgaria.
Denumită după fondatorii săi, Carmen şi Olimpiu Soneriu în 1993, compania CarmOlimo a construit fabrica de procesare a cărnii în valoare de două milioane de euro în 2004, cu ajutorul fondurilor europene. Compania nu le-a permis jurnaliştilor să intre în abator, marţi, din motive de siguranţă alimentară, susţine aceasta, nu pentru că ar avea ceva de ascuns.
Sky News a dezvăluit un document care pare să exonereze cele două abatoare româneşti aflate în centrul scandalului privind carnea de cal. O factură eliberată de abatorul CarmOlimp din Braşov arată cum carnea de cal a fost etichetată corect. Aceasta este inscripţionată "Carne Cal Integral".
"Carnea de cal a fost etichetată şi transportată drept carne de cal, iar cantitatea a fost foarte mică", a declarat purtătoarea de cuvânt a abatorului, Loredana Albu. "Vorbim despre bucăţi întregi de carne de cal în pachete congelate de 25-30 de kilograme, prin urmare nu a fost tocată", a adăugat ea.
Ea a arătat, de asemenea Sky News un e-mail primit de un agent olandez care a cumpărat carne congelată, recunoscând livrarea.
Celălalt abator, DolyCom, a dat publicităţii întreg registrul