Atunci cand vine vorba de cardurile de credit, bancherii spun despre aceste produse bancare ca sunt o rezerva de bani si ca ar trebui folosite numai la cumparaturile prin POS si nu pentru retrageri de numerar.
De asemenea, bancile introduc comisioane importante la retragerile de numerar de la bancomate cu cardurile de credit. Daca tot incurajeaza platile la comercianti, prin rate fara dobanda, promotii, de ce bancherii nu interzic retragerile de cash de la ATM in loc sa aplice comisioane piperate pentru aceste tranzactii?
Institutiile de credit arata ca nu iau in considerare interzicerea in totalitate a accesului la numerar intrucat clientul poate avea uneori nevoi urgente, exceptionale si poate decide utilizarea cardului de credit pentru numerar.
„Bancherii nu recomanda retragerea de numerar pentru ca scopul in care a fost creat cardul de credit este pentru acoperirea cumparaturilor lunare dintr-o linie de credit de valoare relativ mica (uzual 2-3 salarii). In consencinta bancile limiteaza accesul la numerar sau/si il taxeaza sulimentar. Pentru nevoia clientilor de a avea acces la fonduri suplimentare exista produse diferite pentru sume mici - overdraftul pe cont curent, pentru sume mai mari - creditele de nevoi personale”, a precizat Titi Stoenescu, director executiv aria carduri la Raiffeisen Bank.
El spune ca banca limiteaza accesul la numerar la 40% din limita acordata pe cardul de credit.
O practica similara este adoptata si de alte banci. De exemplu, OTP Bank restrictioneaza, la noul card de credit lansat, accesul clientilor la numerarul de pe card la 50% din suma.
‘’Nu putem bloca o functionalitate de baza a cardului, chiar daca este vorba despre un card de credit. Pot exista situatii de urgenta, in care este necesara folosirea cardului la ATM. Tarificarea diferentiata a folosirii cardului de credit la ATM-uri face pa