Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal, informează AFP.
UPDATE 21.20 - Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP, pentru a afla dacă problema etichetelor false se limitează doar la anumite ţări.
Potrivit gandul.info, Comisia va cofinanţa în proporţie de 50% aceste analize (fiecare costă aproximativ 400 de euro), a explicat comisarul Tonio Borg.
"Tehnic, problema etichetării ar fi putut să apară în oricare dintre ţările prin care a trecut carnea", a afirmat Simon Coveney, ministrul agriculturii din Irlanda, ţara care deţine preşedinţia Consiliului, explicând jurnaliştilor că se cunosc toate informaţiile despre provenienţa cărnii şi despre procesare, problema fiind doar această apariţie a etichetării frauduloase.
"Nu arătăm cu degetul către nicio ţară membră. Sunt mulţumit de informaţiile primite despre calitatea anchetelor pe acest subiect", a declarat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor Tonio Borg.
UPDATE 19.40 -Mai mulţi miniştri europeni au pledat, în cadrul reuniunii UE, pentru etichetarea la origine a cărnii utilizată în produsele semipreparate, pe fondul scandalului privind carnea de cal, informează AFP.
"Dorim să evoluăm spre o reglementare europeană care să prevadă etichetarea cărnii la origine", a declarat ministrul francez pentru Protecţia consumatorului, Benoît Hamon.
"Aş vrea ca etichetarea să fie cât mai precisă", a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.
Ministrul britanic al Alimentaţiei, Owen Paterson, îndeamnă Uniunea Europeană să acţi