Impactul crizei datoriilor de stat a fost mai vizibil ca oricând în ultimele trei luni ale anului trecut, cu cea mai puternică scădere a producţiei economice din ultimii 4 ani
Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a scăzut cu 0,4% în trimestrul al patrulea din 2012 faţă de perioada iulie-septembrie, potrivit estimărilor înaintate de analiştii contactaţi de Bloomberg.
Dacă va fi confirmată de datele oficiale aşteptate în următoarele zile de la Eurostat, scăderea ar fi cea mai abruptă din primul trimestru al anului 2009, când PIB-ul zonei euro s-a redus cu 2,8% în urma efectelor crizei financiare, propagată la nivel mondial în septembrie 2008 de falimentul băncii americane Lehman Brothers.
Criza continuă să facă ravagii
Deşi măsurile anticriză adoptate la nivelul UE au redus dobânzile la care se împrumută ţări precum Grecia şi Spania, aflate la epicentrul turbulenţelor din zona euro, cel puţin şapte din cele 17 state ale blocului monetar sunt în recesiune, iar numărul şomerilor depăşeşte 18,7 milioane.
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că situaţia economică dificilă va persista în prima parte a acestui an, deşi încrederea în economie dă semne de stabilizare la cele mai de jos niveluri.
Trimestrul al patrulea va fi probabil cel mai prost moment al ciclului de depresiune, consideră economistul Marchel Alexandrovich de la Jefferies International Londra.
"Draghi speră că va fi aşa. Ar trebui să vedem o oarecare îmbunătăţire a situaţiei economice în prima jumătate a acestui an. Întrebarea este dacă va fi suficient de robustă ţinând cont de riscuri", comentează el.
Miniştrii Finanţelor din zona euro s-au întâlnit luni seară la Bruxelles pentru a discuta despre un program de finanţare externă pentru Cipru şi despre acordul aflat în derulare cu Grecia, în tim