Nu doar inima suferă de pe urma unui mariaj defectuos. Soții nefericiți sunt oameni supraponderali, stresați și depresivi, care pe deasupra mai au și probleme cu băutura.
Cel mai vizibil efect al unei relații de durată sau căsnicii asupra sănătății este îngrășatul, iar un studiu realizat în 2012 arată că în primii ani de mariaj oamenii tind să ia în greutate, urmând ca după divorț să revină la măsurile din liceu. Alte teorii, dimpotrivă, pun surplusul de greutate pe seama conflictelor. “Dacă nu ești mulțumit de relația ta, te vei refugia fie în alcool, fie în mâncare și vei avea probleme cu somnul, care-ți vor cauza o și mai mare poftă de mâncare”, crede psihologul Maryann Troiani, co-autorul cărții “Optimism Spontan”.
Nivelul de stres în cuplu crește, mai ales când la mijloc există și copii. Disputele parentale, nemulțumirile legate de bani sau chiar legate de lucruri mărunte, dar enervante precum dusul gunoiului, toate erodează serios sănătatea mentală.
Insomnia este o boală „molipsitoare”. Psihologul Maryann Troiani menționează despre un studiu realizat în 2005 care a scos la iveală că oamenii ai căror parteneri sforăiau sau erau insomniaci, au ajuns în scurtă vreme să nu mai poată dormi ei înșiși. De-acolo, o serie întreagă de probleme: scăderea performanței la serviciu, iritabilitate și oboseală cronică.
Cercetările Departamentului de Psihologie ale Universității de stat din New York arată că femeile sunt de șase ori mai expuse depresiei dacă soții lor le-au fost infideli sau dacă mariajul lor e pe butuci. Primele semne? Izolarea față de rude și prieteni, pierderea interesului pentru aproape orice începând cu serviciul și terminând cu treburile casnice etc.
Oamenii căsătoriți pot deveni, în câțiva ani, buni prieteni cu alcoolul. O dovedește un studiu efectuat de Universitatea din Buffalo, New York, în 2008, care a observat circa 600